Türkçe Yeterlik Belgesi

 

Türkçe Yeterlik Belgesi, Türkçe Yeterlik Sınavı'nda (TYS) başarılı olan adaylara verilen ve uluslararası geçerliğe sahip bir belgedir.

Devamını oku

Sınav Takvimi

Türkçe Yeterlik Sınavı periyodik olarak yılda 3 kez uygulanmaktadır...

Devamını oku

Sınav Örneği

TYS örnek sorularına buradan ulaşabilir, sınav içeriği hakkında bilgi edinebilirsiniz...

TYS Örneği - İndir

Sınav Merkezleri

TYS, Türkiye'de ve yurt dışında birçok merkezde uygulanmaktadır...

Sınav Merkezleri Listesi

Sık Sorulan Sorular

Türkçe Yeterlik Sınavı ile ilgili sık sorulan soruları sizin için bir araya getirdik...

Devamını oku

YEE Başkanı Prof. Dr. Ateş, Enstitü tarafından geliştirilen TYS'nin uluslararası geçerliliğe sahip olmasının kendilerine gurur yaşattığını belirterek artık Türkçe öğrenenlerin dil becerilerini belgeleme sorununun çözüldüğünü bildirdi.

Ankara

Avrupa Dil Sınavları Derneği (ALTE) tarafından Yunus Emre Enstitüsü'nün (YEE) geliştirdiği Türkçe Yeterlik Sınavı'na (TYS) "ALTE Kalite Nişanı" verilmesi dolayısıyla Enstitü'nün Ulus'taki merkezinde takdim töreni düzenlendi.

Törende konuşan YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş  bugün Türkiye, Türkçe, kültür insanları ve Türkçe konuşan her bir birey için önemli bir gün olduğunun altını çizdi.

Ateş, YEE kuruluncaya dek Türkçenin uluslararası alanda konuşulan yaygın bir dil haline gelebilmesi, yabancı dil olarak başka ülkelerin dil müfredatlarına girebilmesi hususunda 80 yıldır pek somut adım atılamadığını vurguladı.

Enstitünün kuruluşundan bu yana çok sayıda kişiye Türkçe öğrettiklerini aktaran Ateş, "Geçen süre zarfında milyonlarca insana Türkçenin dünyasını açtık, Türkçe düşünmelerini ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun 'En az üç dil bileceksin.' şiirinde dediği gibi dünyanın dört bir köşesinde insanların Türkçe rüyalar görmelerini sağladık. Bedri Rahmi’nin aynı şiirin sonunda mecazen kullandığı 'otobüsü kaçırmış bir milletin çocukları' değiliz artık. Artık otobüs duraklarını kendimiz oluşturuyoruz. Gideceğimiz yeri, ineceğimiz durağı da kendimiz belirliyoruz." dedi.

Ateş, TYS'nin bireylerin Türkçe öğrenirken dört dil becerisine hakimiyetini ölçmeye yarayan bir sınav olduğunu hatırlatarak "Türkçe sınavının dünyada geçerliğinin olabilmesi için uluslararası akreditasyonunun olması gerekiyordu. Çünkü özellikle Avrupa'da yaşayan 5 milyondan fazla Türk kökenli insan var. Sadece bu değil, uluslararası kuruluşlarda ve 250-300 milyonu varan Türkçe konuşan insan olduğu halde dünyada uluslararası geçerliği olan bir dil belgesi şu ana kadar yoktu. Uluslararası dil sınavları akreditasyon merkezi olan ALTE'nin dilimizin ilk ve tek sınav olarak onaylaması bize büyük bir gurur yaşatmakta." diye konuştu.

Halihazırda yüz binlerce insanın Türkçeyi ikinci ya da üçüncü dil olarak öğrendiğini ifade eden Ateş, "Çok şükür ki bugün Türkçe öğrenenlerin öğrendiklerini nasıl belgeleyeceğiz sorununu, artık uluslararası geçerliği olan bir belgeyle çözüyoruz." dedi.

"Bu gelişme, bizim gibi kültür ve dil ile uğraşan insanlar açısından G20'ye girmek kadar önemli"

Ateş, ALTE'nin bugüne kadar 19 dil sınavına akreditasyon verdiğine ve bunlardan 6'sının sadece İngilizce için olduğuna dikkati çekerek, "Dolayısıyla Türkçemizin Türkçe sınavı olarak kabul edilen tek belgesi Yunus Emre Enstitüsü vasıtasıyla ALTE tarafından onaylanmıştır. Bugün itibarıyla bu dillerden biri de artık Türkçedir. Bu gelişme, bizim gibi kültür ve dil ile uğraşan insanlar açısından G20'ye girmek kadar önemlidir." ifadelerini kullandı.

Türkçenin matematiksel yapısının dijital çağa en uyumlu dil olduğunu kaydeden Ateş, "Yunus Emre Enstitüleri yurt dışında Türkçeyi öğreten birer kurs merkezi ya da dershane değildir. Yunus Emre Enstitüleri algı ya da imaj oluşturmak için de çalışmaz. Yunus Emre Enstitüleri koca bir dünyaya açılan, insanlara Türkçe ile marifet ve hakikat kapılarını aralayan merkezlerdir. Yunus Emre Enstitüleri güven oluşturur, algı ve imaj ile uğraşmaz." dedi.

Ateş, TYS'nin uluslararası geçerliği olması için de özellikle son üç yılda büyük çaba harcadıklarını belirterek bu sürecin 2021 Yunus Emre ve Türkçe yılına denk gelmesinin ayrıca anlamlı olduğunu kaydetti.

YEE Başkanı Ateş, belgeyi Türkçeyi konuşan ve Türkçeyi yaşayan her bir bireye armağan etti.

Konuşmanın ardından imza törenine geçildi.

İmza töreninde konuşan Ateş, Türkçenin tarih boyunca hep birliğe ve insanlığın yararına bir üretim sergilediğini söyledi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk Dil Kurumunu (TDK) kurarak dilin önemine ciddi bir vurgu yaptığını vurgulayan Ateş, bugün Türkçeyi hak ettiği düzeye getirmeleri gerektiğini belirtti.

Ateş, "Biz hiçbir zaman hiçbir coğrafyaya kendi kültürümüzü yukarıdan bakarak onlara iletmek durumunda değiliz. Biz her bir dili çok değerli görüyoruz." diye konuştu.

ALTE hakkında

ALTE, dünya genelinde dil becerilerinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi alanında çalışmalar yapan kurum ve kuruluşları bir araya toplayarak alana yönelik önemli çalışmaları yürütüyor.

Dil becerilerinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi alanında standartları belirleyen ve çatı kuruluş olarak nitelendirilen ALTE, hem dil sınavlarının uluslararası geçerliğine ilişkin incelemelerin yapıldığı hem de onay verme yetkisine sahip bir kuruluş.

Kaynak: Anadolu Ajansı

 

BAŞVURU İŞLEMLERİ

Tanıtım Filmi 

Basında TYS

Özbekistan'da Türkçe ...

Özbekistan'da Türkçe Yeterlik Sınavı'na rekor ...

Türkçe Yeterlik ...

Yunus Emre Enstitüsü tarafından geliştirilen ...

Türkçe Yeterlik ...

YEE Başkanı Prof. Dr. Ateş, Enstitü tarafından ...

Türkçe Yeterlik Sınavı ...

Yunus Emre Enstitüsü tarafından yapılan Türkçe ...

Türkçeye en büyük ilgi ...

Yunus Emre Enstitüsü'nün yurt dışındaki Türk ...

Haberler/Duyurular

27 Nisan 2024 Türkçe ...

Türkçenin ALTE (The Association of Language ...

Güncel TYS Örneği

TYS soru örneklerine aşağıdaki bağlantılardan ...

2024 Yılı TYS Takvimi ...

Enstitümüz yayınları ile Türkçe öğrenebilir ve ...

Türkçe Eğitim ...

Enstitümüz yayınları ile Türkçe öğrenebilir ve ...

5 Ağustos 2023 Türkçe ...

Türkçenin ALTE (The Association of Language ...

30 Nisan 2023 Türkçe ...

Türkçenin ALTE (The Association of Language ...

SINAV GİRİŞ BELGESİ

Sınav katılımcılarının sınava gelirken Sınav ...

TÜRKÇE YETERLİK SINAVI ...

 TÜRKÇE YETERLİK SINAVININ (TYS) ULUSLARARASI ...

Scroll to top